BSL masterclasses de Dokter
Mustafa Bulut:
‘Interculturaliteit in de laatste levensfase’
Zorg in de palliatieve fase vraagt om een persoonlijke benadering. Zeker wanneer er sprake is van een andere cultuur en andere gewoontes. Mustafa Bulut is geestelijk verzorger in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg en geeft scholingen over interculturele zorg. “Zorg dat je mensen echt ziet om wie ze zijn en weet wat je patiënt nodig heeft. En kies je woorden zorgvuldig. De Nederlandse directheid wordt niet door iedereen gewaardeerd.”
Oncoloog Eric Geijteman:
‘Eerder beginnen over het levenseinde is lastig, maar noodzakelijk’
Maar liefst één op de twintig patiënten die binnenkomt op de SEH, overlijdt gedurende de ziekenhuisopname. En tien tot vijftien procent van de patiënten overlijdt binnen een jaar na hun ziekenhuisopname. Voor zorgverleners moet het besef over de omvang van deze cijfers aanleiding zijn om eerder te durven beginnen over de laatste levensfase.
Specialist ouderengeneeskunde Olav Schuth:
‘Uitzoomen én inzoomen: het omgaan van zorgprofessionals met de dood.’
Iedere zorgprofessional krijgt ermee te maken; het sterven van een patiënt. Het begeleiden van het sterven van mensen vraagt om flexibiliteit van je professionele afstand als arts. Onvermijdelijk heeft de dood ook een impact op jezelf, op jou als mens in je werk en in het alledaagse leven. “Je moet tegelijkertijd uitzoomen en inzoomen”, vertelt Olav Schuth, specialist ouderengeneeskunde en spreker op de masterclass De Dokter en de Dood op 23 mei aanstaande.
Hoogleraar Zingeving Yvonne Engels:
‘Zorg dat je weet wat nu van belang is voor je patiënt’
Wat houdt jouw patiënt in het bijzonder bezig? Hoogleraar Zingeving in de gezondheidszorg Yvonne Engels pleit ervoor dat elke zorgprofessional deze vraag in het achterhoofd houdt in het consult. ‘Dat boven tafel krijgen leidt altijd tot betere zorg.’